Ruokaeliöt

Akvaariokaloille voi syöttää erilaisten teollisten ja pakasteruokien lisäksi erilaisia pieneliöitä, joita voi viljellä kotona (ns. ”elävä ruoka”). Nämä ovat erityisen tärkeitä kaloja viljeltäessä: sekä kalojen kutemaan innostajina että aivan pienten poikasten ravintona. Seura pitää yllä ja tarjoaa viljelmän aloittamiseen tarvittavia ymppejä ja viljelyohjeita. Myös valmiita viljelmiä on ajoittain saatavilla. Perustasoiset viljelyohjeet löytyvät jäsenalueelta Kalalehdestä 2/2018, ja ne toimitetaan (mahdollisesti päivitettynä) myös ymppien ja viljelmien mukana.

Lajitarjonta ja toimitusajat vaihtelevat vuodenajan ja kysynnän mukaan – tiedustele saatavuutta! Emme voi taata, että hätätilanteessa, esim. yllätyspoikasille saat viljelmän saman tien, joten toimithan mahdollisimman hyvissä ajoin. Lajeja, joilla on vähän kysyntää, ei välttämättä ole jatkuvasti saatavilla.

Viljelmiä ja ymppejä voi noutaa sovitusti kerhohuoneelta. Ympit maksavat 5 euroa ja valmiit viljelmät 20 euroa (grindal ja änkyrimato) tai
10 euroa (muut lajit) (+ mahdollinen postimaksu).

Pyrimme pitämään saatavilla seuraavaa valikoimaa:

  • Tohvelieläin (Paramecium) – pienimpien poikasten ruuaksi
  • Viinietikkamato (Turbatix aceti) – pienille poikasille
  • Mikromato (Panagrellus sp.) – hieman isommille ja pohjalta syöville poikasille
  • Grindal-mato (Enchytraeus buchholtzi) – isommille poikasille ja pienille aikuisille kaloille
  • Änkyrimato (Enchytraeus albidus) – keskikokoisille kaloille
  • Hyppyhäntäinen (Collembola) – pienehköille pinnalta syöville kaloille ja eräille terraarioeläimille

Tiedustelut: kukkaro@has.fi